Zelf ijs maken
Chocolade ijs
Ingrediënten:
Porties: 8
- 150 gr suiker
- 250 ml melk
- 1/4 theelepel zout
- 2 eetlepels cacaopoeder
- 3 eidooiers, licht losgeklopt
- 50 gr pure chocola, in stukjes
- 500 ml slagroom
- 1 theelepel vanille-extract
Bereidingswijze:
Voorbereiding: 10 min › Bereiding: 10 min › Klaar in: 20 min
- Meng de suiker, melk, zout en cacaopoeder in een steelpan op middelhoog vuur. Blijf voortdurend roeren. Breng zachtjes aan de kook.
- Doe de eidooiers in een kommetje. Schenk geleidelijk 125 ml van de warme mix en doe weer terug in de pan. Warm door tot het dikker wordt, maar laat het niet koken.
- Haal van het vuur en roer de stukjes chocola erdoor, tot de chocola gesmolten is. Schenk dit in een gekoelde kom en zet ongeveer twee uur in de koelkast tot het koud is, af en toe roeren.
- Als het chocolademengsel helemaal is afgekoeld, roer dan de slagroom en vanille erdoor, schenk in een ijsmachine en vries in volgens de gebruiksaanwijzing.
Aardbeien ijs
Ingrediënten:
- 200 g aardbeien, ingevroren
- Klein bekertje slagroom (125 ml) (deels yoghurt of kwark is ook heerlijk of een deel kokosmelk)
- 1 tl kristalstevia
Bereidingswijze:
- Doe de slagroom in een maatbeker of in de blender
- Voeg de stevia toe
- Doe er dan beetje bij beetje de aardbeien bij om te mixen (staafmixer) of in één keer (blender), tot je een luchtig geheel hebt. Uiteraard kan je naar eigen inzicht chocoladenibs (zou ik doen!), noten, of andere lekkere dingen toevoegen.
Smurfen ijs
Ingrediënten:
- 4 deciliter volle melk
- 1 eidooier
- 100 gram suiker
- 20 gram maizena
- 3 theelepels vanilleextract
- blauwe levensmiddelenkleurstof
- 2 deciliter slagroom
Bereidingswijze:
Breng 1,5 deciliter melk aan de kook. Klop de eidooier los met de helft van de suiker. Zorg dat de suiker redelijk is opgelost. Klop de hete melk bij het eisuikermengsel. Spoel de pan schoon en doe het mengsel weer terug in de pan. Zet op niet te hoog vuur en blijf roeren totdat het mengsel bindt. Doe over in een kom. Breng de rest van de melk met de rest van de suiker aan de kook. Roer zodat de suiker oplost. Meng de maizena met een scheutje water en roer tot een papje. Roer dit bij de kokende melk en laat 2 minuten doorkoken. Klop deze vla bij de andere vla. Roer geregeld door terwijl het afkoelt. Zorg dat het helemaal gemengd is. Maak de vla blauw met kleurstof. Roer ook het vanilleextract erdoor. Bedenk dat er straks nog witte slagroom bij komt, dus het mag iets te donker zijn. Laat de vla verder goed koud worden in de koelkast. Klop de slagroom halfstijf. Meng met de vla tot een egaal mengsel. Proef of het sterk genoeg smaakt en voeg eventueel nog wat vanille toe. Het ijs zal als gevolg van de kou minder sterk smaken dan het mengsel. Maak van het mengsel ijs in de ijsmachine. Het duurt ongeveer 40 minuten. Eventueel kun je het nog een uurtje navriezen in de gewone vriezer.
Breng 1,5 deciliter melk aan de kook. Klop de eidooier los met de helft van de suiker. Zorg dat de suiker redelijk is opgelost. Klop de hete melk bij het eisuikermengsel. Spoel de pan schoon en doe het mengsel weer terug in de pan. Zet op niet te hoog vuur en blijf roeren totdat het mengsel bindt. Doe over in een kom. Breng de rest van de melk met de rest van de suiker aan de kook. Roer zodat de suiker oplost. Meng de maizena met een scheutje water en roer tot een papje. Roer dit bij de kokende melk en laat 2 minuten doorkoken. Klop deze vla bij de andere vla. Roer geregeld door terwijl het afkoelt. Zorg dat het helemaal gemengd is. Maak de vla blauw met kleurstof. Roer ook het vanilleextract erdoor. Bedenk dat er straks nog witte slagroom bij komt, dus het mag iets te donker zijn. Laat de vla verder goed koud worden in de koelkast. Klop de slagroom halfstijf. Meng met de vla tot een egaal mengsel. Proef of het sterk genoeg smaakt en voeg eventueel nog wat vanille toe. Het ijs zal als gevolg van de kou minder sterk smaken dan het mengsel. Maak van het mengsel ijs in de ijsmachine. Het duurt ongeveer 40 minuten. Eventueel kun je het nog een uurtje navriezen in de gewone vriezer.
Je kunt het ijs ook langer van tevoren maken, maar vers gedraaid is de structuur het best.
Maak jouw eigen website met JouwWeb