Soorten ijs

Roomijs

Roomijs is een substantie die door bevriezing een vaste of vastachtige substantie wordt, die in bevroren toestand voor consumptie is bestemd en in hoofdzaak is samengesteld uit room, melk en suiker en waaraan als bijkomend ingrediënt slechts een of meer van de volgende voedingswaren mogen zijn toegevoegd: koffie, chocola (en dergelijke), vruchten (inclusief: confituren, jams, noten, notenpasta's vruchtensiropen), karamelsaus, honing, vanille (stokjes, essence), keukenzout, alcoholische dranken, voedingscaseïne/weipoeder, aromaten (behalve kunstmatige aromaten) en ethylvanilline. Roomijs moet ten minste 5% melkvet bevatten. Het mag geen melkvreemde vetten bevatten.

Melkijs

Melkijs is roomijs, maar met een lager melkvetgehalte (2,5%). Vaak wordt melkijs gewoon ingedeeld bij roomijs.

Slagroomijs

Slagroomijs lijkt erg op roomijs, maar heeft een iets hoger vetgehalte. Dit komt doordat er slagroom aan toegevoegd is, in plaats van de minder vethoudende room.

Waterijs

 

Waterijs is een massa die door bevriezing een vaste of pasta-achtige substantie wordt, welke in bevroren toestand voor consumptie is bestemd en in hoofdzaak is samengesteld uit vetvrije melk, droge stof, melkvet, suikers en drinkwater, en als bijkomende ingrediënten slechts een of meerdere van volgende voedingswaren:

  • Melk, geheel of gedeeltelijke afgeroomde melk, geconserveerde melk, room, boter, botervet;
  • Eetbare oliën, eetbare vetten;
  • Limonade met plantenextracten;
  • De waren vermeld onder roomijs.

Maak jouw eigen website met JouwWeb